Oldalak

2024. szeptember 19., csütörtök

Élesztős elő-tésztás, recepttel.





 Szánter házi kenyere.

Hozzávalók:
600 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
1200 g BL55 liszt
7 kávéskanál só (csapósan)
1 evőkanál porcukor
+ 12 órás élesztős elő-tészta
12 órás elő-tészta receptje:
300 ml víz
300 g liszt
2 evőkanál olaj ( kihagyható)
20 g élesztő
A 12 órás elő-tészta készítése, sütés előtti napon.
Egy tálban fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára kell keverni.
Beborítani, letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje.
A kenyér összeállítása.
Minden hozzávalót egy dagasztótálba teszek, és addig dagasztom, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz, (nem szabad, hogy ragadós legyen) könnyen formázható, inkább kemény, rugalmas tésztává váljon.
Dagasztás után már nem szabad lisztezni.
Szakajtóban hagyom kelni 30 percig, majd ismét kiborítom a szakajtóból a deszkára,(nem lisztezem a deszkát), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
A tészta 40-45 perc alatt, 25 fokos hőmérsékleten duplájára kel.
A kelesztési idő után, megkerekítem cipónak és teszem a sütőedénybe, majd 25-30 perc után cipónak bevágom, éles pengével.
Tálat-tállal beborítva, megvizezett edényben, sütőpapírral bélelve, 230 fokos forró, villanysütőben,(gázsütőben, vagy sparheltben) sütöm.
30 percig sül beborítva, majd fedő nélkül a szép piros szín eléréséig kell sütni, bő egy óra alatt,
erős, arany barnára. A sütőből kivéve rácsra teszem és lespriccelem vízzel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.