Oldalak

2017. március 22., szerda

Rugalmas, ropogós, lágy kenyér.



250 g öregtészta (az előző sütéskor meghagyott természetes kovászos tészta)
360 ml langyos víz
700 g BL 55 liszt
A víz mennyisége lehet kicsivel több vagy kicsivel kevesebb, a liszt fajtájától függően!
4 kis mokkás kanál só
2 evőkanás olvasztott vaj
2 evőkanál forralt tej föle.
Összeállítjuk a tésztát só nélkül és kiveszünk 25 dekát, amit üvegbe rakunk. (ez lesz a következő sütéshez a kovász ,öregtészta) 
ezt követően tesszük bele a sót, vajat, tej-főlt és még dagasztjuk legalább öt percig!
 Majd háromszor 20 percenként átgyúrjuk és
a harmadik gyúrást követően a sütő edénybe tesszük. 
Mellé tesszük az üveget és mikor az üvegben duplájára vagy többet emelkedett a tészta, akkor tesszük be a kenyeret 230 fokos sütőbe. 
Én beborítva szeretem sütni, mert finomabb és szebb lesz.
25 perc után le veszem a tetőt és sütöm még legalább 30-35 percig, amíg szép aranybarna lesz.
Nagyon finom kenyér, könnyű bélzet és isteni finom ropogós kenyér héj.