Hozzávalók:
600 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
1300 g BL55 liszt
7 kávéskanál só (csapósan)
1 evőkanál porcukor
200 g természetes kovász
+ 12 órás kovász
12 órás kovász receptje:
300 ml víz
300 g liszt
20 g élesztő
A 12 órás kovász készítése, sütés előtti napon.
Fakanállal jól felverni a hozzávalókat (mint a galuskatésztát)!
A kenyér összeállítása.
Minden hozzávalót egy dagasztótálba teszek, és addig dagasztom, amíg
szép fényes, hólyagos nem lesz, (nem szabad, hogy ragadós legyen)
könnyen formázható, inkább kemény, rugalmas tésztává váljon.
Dagasztás után már nem szabad lisztezni.
Szakajtóban hagyom kelni 30 percig, majd ismét kiborítom a szakajtóból a
deszkára,(nem lisztezem a deszkát), átgyúrom, és visszateszem a
szakajtóba.
A tészta 40-45 perc alatt, 25 fokos hőmérsékleten duplájára kel.
A kelesztési idő után, megkerekítem cipónak és teszem a sütőedénybe,
majd 15-20 perc után mintázom, cipónak bevágom, éles pengével.
Tálat-tállal beborítva, megvizezett edényben, sütőpapírral bélelve, 230
fokos forró, villanysütőben,(gázsütőben, vagy sparheltben) sütöm.
40 percig sül beborítva, majd fedő nélkül a szép piros szín eléréséig kell sütni,
erős, arany barnára. A sütőből kivéve rácsra teszem és lespriccelem vízzel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.