Oldalak

Cserepes kenyér, tepsiben sütve.



Azt hiszem ezután így sütök.
Tepsiben sütöttem kenyeret és gyönyörű lett!
Sütés előtt jól lespricceltem vízzel és csak sütőpapírt borítottam rá, amit 40 perc után vettem le.
Most nem tettem a sütőbe vizet sem.
Mikor kivettem a sütőből akkor is lespricceltem vízzel, gyönyörű fényes és cserepes lett ami szerintem attól van, hogy jó sötétre sütöttem.

Visszajöttem!

Megjártam a hadak útját, kipróbáltam egy másik blogszerkesztőt de nem jött be.
 Visszajöttem ide, hiszen a régi megszokott hely nagyon lényeges! Elnézést kérek mindenkitől és szertettel várlak benneteket ezután a kis kitérő után is!
     Üdvözlettel: Terike.

2015. május 1., péntek

Szépséges cipó.








Hozzávalók:
600 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
1300 g BL55 liszt
7 kávéskanál só (csapósan)
1 evőkanál porcukor
200 g természetes kovász
 + 12 órás kovász
12 órás kovász receptje:
300 ml víz
300 g liszt
20 g élesztő
A 12 órás kovász készítése, sütés előtti napon. 
Fakanállal jól felverni a hozzávalókat (mint a galuskatésztát)!

 A kenyér összeállítása.
Minden hozzávalót egy dagasztótálba teszek, és addig dagasztom, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz, (nem szabad, hogy ragadós legyen) könnyen formázható, inkább kemény, rugalmas tésztává váljon.
Dagasztás után már nem szabad lisztezni.
Szakajtóban hagyom kelni 30 percig, majd ismét kiborítom a szakajtóból a deszkára,(nem lisztezem a deszkát), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
A tészta 40-45 perc alatt, 25 fokos hőmérsékleten duplájára kel.
A kelesztési idő után, megkerekítem cipónak és teszem a sütőedénybe, majd 15-20 perc után mintázom, cipónak bevágom, éles pengével.
Tálat-tállal beborítva, megvizezett edényben, sütőpapírral bélelve, 230 fokos forró, villanysütőben,(gázsütőben, vagy sparheltben) sütöm.
40 percig sül beborítva, majd fedő nélkül a szép piros szín eléréséig kell sütni,
erős, arany barnára. A sütőből kivéve rácsra teszem és lespriccelem vízzel.