Oldalak

2014. november 30., vasárnap

Pihentetés nélküli mézes.




1 kg liszt
3 kávés kanál szódabikarbóna
1 kanál mézes sütemény fűszerkeverék
30 dkg porcukor
30 dkg ráma
2,5 dl méz
3 tojás


A lisztet a szódabikarbónával a fűszer keverékkel összekavarjuk.
A margarinnal elmorzsoljuk majd a mézzel és a tojásokkal összedolgozzuk.
Kicsit morzsálódós először ,de nem kell megijedni,mert addig kell gyúrni amíg közepes kemény tészta lesz belőle.

180 fokos sütőbe 8-10 perc alatt sül meg.

Cukormáz a tetejére: 1 tojás fehérjéhez 25-30 deka porcukor (átszitált szemcse mentes legyen)

Nagyon ízletes és sokáig elálló mézes süti. Jó,hogy azonnal lehet sütni.

Mézesek másoktól.


Keksz teához.


Keksz teához.

50 dkg liszt
20 dkg porcukor
15 dkg vaj
2 egész tojás
½ sütőpor
1 vaníliás cukor
csipet só
fél citrom leve

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a porcukrot, sót a felvert tojásokat és a vaníliás cukrot
A sütőport előbb összekeverjük a liszttel. A citromlevet kell utoljára hagyni.
A tésztát jól összegyúrjuk. Az elején azt gondoljuk nem áll össze, de addig kell gyúrni amíg szépen össze áll.
Egy órát pihentetjük, majd lisztezett deszkán a lehető legvékonyabbra kinyújtjuk.
Kekszszaggatóval, derelyevágóval, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
180 fokos sütőben világos színűre sütjük ez 15-20 perc.
Sok lesz belőle de sokáig frissen eláll.
A recept Horváth Ilona szakácskönyvéből való.
Annyit változtattam, hogy bele csavartam egy fél citrom levét.

Keksz receptek másoktól.


Kenyér dúcok.

Most sütöttem először, legközelebb készítek fázisfotót is!
Az első darabok kicsit formátlanok lettek de a végére belejöttem és nagyon szép lett! Egyszerű a fonása.
Kenyértésztából készült de lehet kalácstésztából is csinálni!


Perec kenyértésztából.






A perec ebből a kenyértésztából készült, annyi különbséggel, hogy  három kanál olvasztott vajat tettem bele.

Házi fehér kenyér.
600 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
1200 gr BL55 liszt
7 kávéskanál só(csapósan)
1 evőkanál porcukor
 + 12 óráskovász

12 órás kovász receptje:
300 ml víz
300 gr liszt
2 evőkanál olaj
20 gr élesztő

A 12 órás kovászkészítése, sütés előtti napon.
A kovász hozzávalóit egy tálban fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára kell keverni.  
Beborítani,letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje.

A kenyér összeállítása.
Minden hozzávalót egy dagasztótálba teszek, és addig dagasztom, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz, (nem szabad, hogy ragadós legyen) könnyen formázható, inkább kemény,rugalmas tésztává váljon.
Dagasztás után már nem szabad lisztezni.
Szakajtóban hagyom kelni 30 percig, majd ismét kiborítom a szakajtóból a deszkára,(nem lisztezem a deszkát), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
A tészta 40-45 perc alatt, 25 fokos hőmérsékleten duplájára kel.
A kelesztési idő után, megkerekítem cipónak és teszem a sütőedénybe, majd 15-20 perc után mintázom, cipónak bevágom, éles pengével.
Tálat-tállal beborítva, megvizezett edényben, sütőpapírral bélelve, 230 fokos forró,villanysütőben,(gázsütőben, vagy sparheltben) sütöm.
40 percig sül beborítva, majd fedő nélkül a szép piros szín eléréséig kell sütni,
erős, arany barnára.
A sütőből kivéve rácsra teszem és lespriccelem vízzel.