Oldalak

2014. október 22., szerda

Szánter házi kenyér.


Hozzávalók:
600 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
1300 g BL55 liszt
7 kávéskanál só (csapósan)
1 evőkanál porcukor
 + 12 órás élesztős előtészta

12 órás elő-tészta receptje:

300 ml víz
300 g liszt
2 evőkanál olaj ( kihagyható)
20 g élesztő
A 12 óráselőtészta készítése, sütés előtti napon.

 Egy tálban fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára kell keverni.  
Beborítani, letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje.

A kenyér összeállítása.
Minden hozzávalót egy dagasztótálba teszek, és addig dagasztom, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz, (nem szabad, hogy ragadós legyen) könnyen formázható, inkább kemény, rugalmas tésztává váljon.
Dagasztás után már nem szabad lisztezni.
Szakajtóban hagyom kelni 30 percig, majd ismét kiborítom a szakajtóból a deszkára,(nem lisztezem a deszkát), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
A tészta 40-45 perc alatt, 25 fokos hőmérsékleten duplájára kel.
A kelesztési idő után, megkerekítem cipónak és teszem a sütőedénybe, majd 25-30 perc után  cipónak bevágom, éles pengével.
Tálat-tállal beborítva, megvizezett edényben, sütőpapírral bélelve, 230 fokos forró, villanysütőben,(gázsütőben, vagy sparheltben) sütöm.
30 percig sül beborítva, majd fedő nélkül a szép piros szín eléréséig kell sütni, bő egy óra alatt,
erős, arany barnára. A sütőből kivéve rácsra teszem és lespriccelem vízzel.

4 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  2. Igen a kovászban nincs élesztő!

    VálaszTörlés
  3. Ne keverjuk a felfuttatott elesztot a kovasszal mert ez nagy hiba. A kovasz az liszt viz keverek magatol beerjedve. A masik az futatott elesztos liszt.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Terike, milyen súlyú kenyér sül belőle? Kb. mekkora tálak kellenek a sütéséhez?

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.