Hozzávalók:
600 ml víz (ez
lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
1300 g BL55 liszt
7 kávéskanál só
(csapósan)
1 evőkanál
porcukor
200 g természetes
kovász
+ 12 órás
kovász
12 órás kovász receptje:
300 ml víz
300 g liszt
2 evőkanál olaj
20 g élesztő
A 12 órás kovász
készítése, sütés előtti napon.
A kovász
hozzávalóit egy tálban fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára
kell keverni.
Beborítani,
letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje.
Természetes kovász
receptje:
Egy befőttes üvegbe
készítem és tárolom a kovászt, nem rakom hűtőbe.
Első nap: 4 evőkanál langyos
vízbe teszek 4 evőkanál fehér lisztet (BL55) és fakanállal összekeverem, majd
felverem, mint a galuskatésztát.
Utána minden nap: 3 evőkanál langyos
víz, 3 evőkanál liszt (BL55)
Minden nap ugyan abban
az időpontban (reggel vagy este) kell etetni.
Nem kell megijedni,
mert az első 1-2 nap kicsit visszataszító illata van, de a harmadik naptól kezd
savanykás, kovászillatúvá válik és lassan kezd emelkedni, majd visszaülepedni.
Ahogy telnek a napok,
egyre intenzívebb lesz az illata és egy hét után már bátran lehet sütni vele!
Hetente sütök ezzel a
módszerrel, minden nap etetem a kovászt, és így a sütéskor marad annyi,
ami beindítja a következő erjedést.
Ha valaki ritkábban
süt, akkor be kell tenni a hűtőbe a kovászt és sütés előtti estén kivenni, ismét megetetni.
A hűtőben egy-két hétig lehet tartani.
A kenyér
összeállítása.
Minden hozzávalót egy
dagasztótálba teszek, és addig dagasztom, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz, (nem
szabad, hogy ragadós legyen) könnyen formázható, inkább kemény, rugalmas
tésztává váljon.
Dagasztás után már
nem szabad lisztezni.
Szakajtóban hagyom
kelni 30 percig, majd ismét kiborítom a szakajtóból a deszkára,(nem lisztezem a
deszkát), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
A tészta 40-45
perc alatt, 25 fokos hőmérsékleten duplájára kel.
A kelesztési idő
után, megkerekítem cipónak és teszem a sütőedénybe, majd 15-20 perc után
mintázom, cipónak bevágom, éles pengével.
Tálat-tállal
beborítva, megvizezett edényben, sütőpapírral bélelve, 230 fokos forró,
villanysütőben,(gázsütőben, vagy sparheltben) sütöm.
40 percig sül
beborítva, majd fedő nélkül a szép piros szín eléréséig kell sütni,
erős, arany
barnára. A sütőből kivéve rácsra teszem és lespriccelem vízzel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.