Sós, tejfölös kifli
50 dkg liszt
3 dkg lágy vaj
100 ml tejföl
2 teáskanál só( lehet kevesebb is )
1,5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
20 dkg öregtészta:
Kb. 2 dl
víz (ez lehet picit kevesebb vagy több)
4 evőkanál természetes kovász (ez elmaradhat de akkor picit emelni
kell a víz mennyiségén)
Öregtészta:
Előző nap kell elkészíteni:
150 ml víz
150 gr liszt
1,5 dkg élesztő
Jól kikavarni mint a galuskát.
Az összes hozzávalóból közepes de inkább lágy tésztát
dagasztunk.
Mikor szép fényes és nem ragad , 30-40 percig keleszteni
kell, letakarva.
Majd deszkán gombócokat formálunk (én 10 darabot) és ismét kel,
legalább 25-30 percig.
Mikor eleget pihen a tészta, minden gombócot jó vékonyra ,
hosszú oválisra nyújtjuk és a tésztának a tetején kezdjük a felcsavarást,
magunk fele haladva.
Kifli alakúra
formázzuk és tepsibe tesszük. Lekenjük 1 tojás és 1 evőkanál tej keverékével.
Tepsiben is pihen, 30-40 percig.
A sütőt előmelegítjük és egy edénybe vizet teszünk a sütő
aljára.
Forró 200 fokos sütőben kezdjük a sütést, 25-30 perc a
sütési idő és végig bent van az edényben a víz.
Isteni ez a recepted (is) ! És a formázás !! Csodálatos! Köszönöm, hogy a fotóid és a leírásod alapján el tudtam készíteni - nagyon finom és nagyon szép is lett - sok dicséretet zsebeltem be Neked köszönhetően ! :-)
VálaszTörlésüdv
Sylvia
Meg soha senki Blog-jara nem irtam, de itt muszaj megirni hogy minden, de minden gyönyörü.Nagyon tehetseges ügyes kreativ vagy!!
VálaszTörlés