Rozslisztes és
tönköly-búzalisztes kenyér.
300 ml víz(ez
lehet több vagy kevesebb)
1 teáskanál
porcukor
3 kávéskanál só
+
a tegnap
elkészített kovász.
Kovász:
150 ml víz
1 evőkanál olaj
Beteszek minden
hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta,
könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie.
Kiteszem deszkára
(kicsit lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba kelesztem 30 percig.
Ismét kiborítom a
szakajtóból (kicsit lisztezett),
átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
Duplájára kel, ez
40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.
Kiteszem a
deszkára, megformázom és tepsibe teszem.
Akkora sütőpapírt teszek a tepsibe (dupla nagyságút), hogy rá tudjam borítani
a kenyérre.
Mintázom és
pengével bevágom.
Beborítom
és 230 fokos forró sütőbe teszem. Én sparheltben sütöttem, egy óra alatt sült meg.