Oldalak

2013. december 1., vasárnap

Rozs és tönkölybúzalisztes kenyér. Egyszerű és finom!






Rozslisztes és tönköly-búzalisztes kenyér.

300 ml víz(ez lehet több vagy kevesebb)
200 g rozsliszt
250 g Tönkölybúzaliszt
1 teáskanál porcukor
3 kávéskanál só
          +
a tegnap elkészített kovász.

Kovász:
150 ml víz
150 g BL 55 liszt
1 evőkanál olaj
30 g élesztő.


Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie.

Kiteszem deszkára (kicsit lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba kelesztem 30 percig.

Ismét kiborítom a szakajtóból (kicsit  lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.

Duplájára kel, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.

Kiteszem a deszkára, megformázom és tepsibe teszem.  Akkora sütőpapírt teszek a tepsibe (dupla nagyságút), hogy rá tudjam borítani a kenyérre.

Mintázom és pengével bevágom.

Beborítom és 230 fokos forró sütőbe teszem. Én sparheltben sütöttem,  egy óra alatt sült meg.