Kenyértésztából készítettem a zsemléket, 4 evőkanál vaj hozzáadásával.
Finom ropogós de lágy belsővel, nagyon ízletes a szilvalekvárral.
A szilvalekvár saját készítés, cukor és tartósító nélkül.
510 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
7 kávéskanál só (csapósan)
1 evőkanál porcukor
1000 gr BL55 liszt
2 evőkanál olaj, vagy: ( olvasztott vaj, vagy margarin) zsemléhez 4 evőkanál vaj.
+ a kovász
Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.
Kovász:
250 ml víz
250 gr BL 55 liszt
40 g élesztő
1 evőkanál olaj
Ha így készíted, tuti szép és finom kenyered lesz!
Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie A dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)
Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba teszem és kelesztem 30 percig.
Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
Duplájára kel, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.
Kiborítom a deszkára és megkerekítem cipónak és teszem az edénybe. Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek és még kelnie kell 30 percig.
Mintázom és pengével bevágom.
Beborítom és 230 fokos forró sütőbe mehet .Sütöm 40 percig, majd tető nélkül a szép piros szín eléréséig tovább sütöm. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!A sütőből mikor kiveszem lespriccelem vízzel.
Nagyon finom ropogós, cserepes de lágy belsejű kenyerünk lesz.
Ha ezt a Keresztanyám látná, igazi szilvalekvár :-)
VálaszTörlésÉrdekes, hogy alig látok ilyen sütiket, pedig az én Mamikám is kelt kiflikbe, derelyébe, bejglibe szilvalekvárt tett.