Oldalak

2013. február 8., péntek

Kalászos kenyér

















A tuti jó kenyér

Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie
A dagasztás után liszt nem érheti.

Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba teszem és kelesztem 30 percig.

Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.

Duplájára kelesztem, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.

Kiborítom a deszkára  és megkerekítem cipónak és bele teszem az edénybe. Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek. 
Az edényben még kelnie kell 30 percig.

Mintázom és pengével bevágom.

Beborítom és 230 fokos forró sütőbe teszem.
Sütöm 40 percig, majd leveszem a tetőt és a szép piros szín eléréséig tovább sütöm.
 Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!
A sütőből mikor kiveszem lespriccelem vízzel.

Nagyon finom ropogós de lágy belsejű kenyerünk lesz.


510 ml víz          (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
5 kávéskanál só (csapósan)
2 evőkanál porcukor
1000 g BL 55 liszt
5 evőkanál olvasztott vaj, vagy margarin
40 g élesztő
+ a kovász

Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.

Kovász:
250 ml víz
250 g BL 80 liszt  +2 kanál korpa

15 g élesztő

Ha így készíted, tuti szép és finom  kenyered lesz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.