510 ml víz (lehet, hogy tenni kell még bele kevéske vizet, a korpa miatt)
5 kávéskanál só (csapósan)
1 evőkanál porcukor
1 evőkanál olaj
1000 gr BL55 liszt
4 evőkanál korpa
2 evőkanál apró petrezselyem zöld, lehet kevés zellerzöld is. (jó a szárított is)
30 gr élesztő
+ a kovász
Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.
Kovász:
200 ml víz
1 evőkanál olaj
200 gr BL 80 liszt (lehet BL55-is.)
15 g élesztő
Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie. A dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)
Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba teszem és kelesztem 30 percig.
Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
Duplájára kelesztem, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.
Kiborítom a deszkára és megkerekítem cipónak és bele teszem az edénybe. Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek. Az edényben még kelnie kell 30 percig.
Mintázom és pengével bevágom.
Beborítom és 230 fokos forró sütőbe teszem. Sütöm 40 percig, majd leveszem a tetőt és a szép piros szín eléréséig tovább sütöm. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!A sütőből mikor kiveszem, lespriccelem vízzel.
Nagyon finom ropogós, cserepes de lágy belsejű kenyerünk lesz.
Biztosan olyan finom, amilyen szép is!
VálaszTörlés