Kaptam ajándékba egy jénait és kipróbáltam benne a kenyeret.
2,5 literes, így a teljes adag kenyér receptet megdagasztottam és hogy a jénaiba beleférjen, kettévettem a tésztát. A másik feléből nagyon finomat sütöttem.
Tegnap szilvalekvárt főztem és gondoltam valami lekvárosat kellene sütni.
Ebből a kenyértésztából készítettem el ezt az finom, nem tudom kalácsot-e vagy kenyeret?
Minden esetre nagyon jól sikerült és isteni puha lett. Könnyű lyukacsos a belseje.
Mikor összetekertem a tésztát a töltelékkel, akkor beleforgattam felvert tojásba és szezámmagba, majd megcsavartam a két végét ellenkező irányba és úgy raktam tepsibe.
A sütő aljába tettem egy edénybe vizet.
Sütés előtt befedtem lisztezett sütőzacskóval a tészta tetejét, és 200 fokon sütöttem végig.
Mikor már szép piros volt, kivettem a sütőből és megkentem 1dl forró tej és 1 kanál vaj keverékével és gyorsan visszatettem. Sütöttem még 5-10 percig, amíg piros lett.
Nagyon szépre sült és puha maradt a vajtól.
Tejes kenyér és szilvalekváros virág.
3 evőkanál olaj
3 kávés kanál só
1 evőkanál porcukor
80 dkg BL 55 liszt
+ kovász
1,5 dl víz
1 evőkanál olaj
15 dkg BL 55 liszt
3 dkg élesztő
Fázisfotók.
8 gombócot gömbölyítettem és 15 percig hagytam kelni, majd,
kinyújtottam a tésztát, hosszúkásra fél cm vastagra.
felcsavartam mint a bejglit és a virág közepébe helyeztem.
A szirmokat is kinyújtottam oválisra és megkentem 1 kanál szilvalekvárral ,majd szórtam rá apróra szeletelt szilvát. Felcsavartam és tojásba, majd szezámmagba forgattam. A két végét ellenkező irányban tekertem és beletettem a tepsibe.
Kelesztettem 25 percig és befedtem lisztezett sütőzacskóval.
A sütőbe vizet tettem.
200 fokos forró sütőbe tettem és szép pirosra sütöttem.
Mikor már szép piros volt, kivettem a sütőből és megkentem 1dl forró tej és 1 kanál vaj keverékével és gyorsan visszatettem. Sütöttem még 5-10 percig, amíg piros lett.
Hát ilyen lett!
Nem tudok már milyen jelzőt írni ami kellően kifejezné hogy mennyire guszta és mennyei lehet az íze! Mindíg akkor látok valami nagyon finom édességet, amikor sósat sütök.Akkor folyik a nyálam egy kis édességért, mint pld. ezért a lekváros kalácsért!:-))
VálaszTörlésA kenyér is, a lekvár is, és a lekváros kenyérke is nyami-nyami! :)
VálaszTörlésTe aztán nem fogysz ki az ötletekből! Csodálatosak!
VálaszTörlésNézz be hozzám, légy szíves, szeretnék egy díjat átadni neked!
Nagyon szeretem a blogodat, a csodaszép kelt tésztákat, kenyereket. Ez is fantasztikus, holnap én is megpróbálkozom egy szokatlan formázással, hátha sikerül:)
VálaszTörlésKedves Terike!
VálaszTörlésMost találtam rád, és csak ámulok!!! Annyira gyönyörüek a müveid!! Hihetetlen kézügyesség és fantázia! Itt kint Németo.-ban simán megélhetnél ebböl! Komolyan!
Ha van kedved/idöd, nézz be hozzám kérlek, van egy díjam számodra!
Üdv:Krisz! :-D
Csillagos ötös!Köszi a receptet.
VálaszTörlés