Oldalak

2011. február 2., szerda

Nem kisérletezek tovább! Fehér kenyér.





Nem kiséletezek tovább a kenyerekkel. Ez a fehér kenyér nagyon jól bevált, és ami lényeges, nagyon szeretjük.
Nagyon sokat keresgéltem és próbálkoztam több fajta kenyérrel.
Nem kell szebb ennél a kenyérnél! Mikor sül, isteni illata van, a kenyérbél gyönyörű, és a külleme is csodás!
Maradok ennél a receptnél, és ez lesz a mindennapi kenyerünk!



3dl víz
2 evőkanál olaj
2 dkg vaj
2 kávés kanál só
2 evőkanál cukor
1 evő kanál ecet
30 dkg liszt BL55
20 dkg liszt BL80
20 dkg liszt BF80 félfogós
1 teás kanál sikér
1 teás kanál zabpehely liszt
2 dkg élesztő
+
Öregtészta:(Előző nap kell elkészíteni)
1,5dl víz
30 dkg liszt BL55
1 kávéskanál só
1 kanál olaj
2 dkg élesztő

12 megjegyzés:

  1. Igen, ez klassz!

    Én is szoktam kenyeret sütni, de „gyári” keverésű kenyér lisztből. S azért az nem az igazi.
    Szeretném kipróbálni a te receptedet, és tanácsodra lenne szükségem.
    A különböző liszteket Te hol tudod beszerezni???
    A legyúrt tésztát te mennyi ideig hagyod kelni???
    Kemencében sütöd vagy tűzhelyben???
    Nekem csak egy villanyos,ventilátoros sütöm van, bár nagy álmom egy kerti kemence.
    Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Ella!
    A BL55 amit szerintem Te is használsz.
    A BL 80 az igazi kenyérlisztet a TEscóban veszem. Van kettő kilós is.
    A BF 80 félfogós lisztet Áfész boltban veszem.
    A sikér meg a zabpehely el is maradhat.
    Én Tótkomlósi BL55 lisztet használok,mert szerintem az a legjobb liszt. Orosházán veszem Reál boltban.
    Én géppel dagasztok és a gépben hagyom duplára kelni. Mikor kiveszem ,megformázom és cserép edénybe teszem. Bevágom pengével és 15-20 percig kelesztem. Nem szabad tovább,mert akkor túlkel és sütésnél visszaesik.
    Nekem van gáz és villany sütőm is, mindkettőben gyönyörűen megsül.
    Lényeges,hogy a cserép edény teteje is rajta legyen.
    Szivesen segítek,ha elakadsz! Üdvözöllek: Terike

    VálaszTörlés
  3. Terike!
    Valószínű,hogy a liszteket én is csak több helyről tudom beszerezni, még keresgélek.A cserép edény jó ötlet.a túl kelést már sikerült produkálnom, hát olyan is lett a kenyér.
    Köszi.

    VálaszTörlés
  4. És mennyi idő míg megsül egy kenyér. Lehet, nekem nem volt eddig elég türelmem, de nem akart sose pirosodni a teteje. Nagy lángon, vagy kis lángon megy?

    VálaszTörlés
  5. Gira!
    50 percig sütöm 220 fokon,akkor leveszem a tetőt a cserépedényről és ha nem elég piros akkor még 10-20 percig sütöm.
    Az én sütőmben ennyi idő kell hozzá,hogy szép piros legyen.
    A gázban nagylángon.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen! Még egy kérdésem lenne, hogy a cserépedényt sütés előtt beáztatod, vagy nem?

    VálaszTörlés
  7. Gira!
    Igen beáztatom. Amíg kel a kenyér a gépbe, addig ázik a cserépedény.

    Nagyon szívesen és várom a fotót!

    VálaszTörlés
  8. Gyönyörű ez a kenyér,ha bátor leszek megsütöm.de most legalább tudom,hol lehet a 80-as lisztet venni!Köszi!Mindig tanul az ember.

    VálaszTörlés
  9. Terike!
    Nem sok az a 2 evőkanál cukor? Nem lesz tőle édes a tészta?

    VálaszTörlés
  10. Gesztenye!
    Mindíg porcukrot teszek bele.
    Kettő csapott kanállal. A sót pedig kicsit bővebben adagolom.
    Így sokkal hamarabban és szebben pirosodik be a kenyér.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Terike!
    Jó ideje ülök itt a gépnél, s ámulok :) Szépséges kenyerek, kalácsok, gyönyörű fotók, tündér állatok :)
    Gratula mindenhez és csak így tovább!

    Egy kérdésem/kérésem lehetne? Bemutatod egy foto erejéig a cserépedényedet? Hol vetted?

    Üdv: Timtom

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.