Mogyorós kenyér
360 ml víz
3 evőkanál olaj
1 evőkanál ecet (20%)
3 kávéskanál só
1 evőkanál porcukor
50 dkg BL 55 liszt
30dkg BL 80
3 kanál kávédarálóban őrölt pörkölt mogyoró
2 dkg élesztő
+ a kovász
Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.
Kovász:
140 ml víz
15 BL 55 liszt
1 evőkanál olaj
½ kávéskanál só
2 dkg élesztő
Kenyérsütés, lépésről lépésre.
Elkészítem a kovászt.
Lefedem másnapig.
Kenyérsütés:
A vízből kicsit meghagyok és beleteszem az olajt, ecetet,
sót, porcukrot, lisztet, élesztőt és a kovászt. Dagasztom, és ha szükséges még
adok hozzá vizet, vagy lisztet. Minden liszt más-más, ezért nem mindig egyforma
a víz mennyisége.
Inkább kemény tésztát dagasztok, fényesre, hólyagosra. Beleteszem egy tálba és kelesztem dupla
nagyságúra.
Közben beáztatom a cserépedényt.
Kiborítom a tálból és kicsit tenyeremmel téglalap alakúra
lapítom. A fölösleges levegő eltávozik a tésztából, és nem lesznek nagy lyukak
a kenyérben.
Mint a bejglit,
felcsavarom nagyon lazán, és belerakom az edénybe. Pengével bevágom a tetejét
és hagyom 15 percig kelni.
A cserépedény tetejét is papírral bélelem.
210 fokos sütőbe rakom, és 50 percig sütöm, majd leveszem a
tetőt, és tovább sütöm a piros szín eléréséig.
Mikor kiveszem, bespriccelem vízzel.