2017. január 25., szerda

Zsemle kicsit díszesebben!

Szánter blogja.: Zsemle kicsit díszesebben!:   Valahol az internetem láttam ezt a kreatív formázást, nagyon megtetszett és kicsit másképp elkészítettem.  A középső részbe fűszerv...

Pimpi beteg.

Fagyos reggelen szédelegve jött elém, nem tudott állni a lábán, eldőlt és nem evett.
Nem tudom mi lett a baja de egy biztos, majdnem megfagyott.
A lábai nagyon hidegek voltak, szinte teljes kihülés. Azonnal be a fürdőszobába, meleg takaróba csomagoltam. Jó fél óra után kezdett mocorogni. Készítettem neki egy dobozkát amiben lakik és azóta bent van a lakásban, hiszen nagyon hideg van kint és ő lábadozik. 
Három napig csak vizet ivott és nem evett semmit.
 Vizet is úgy ivott ha elé tartottam az ivóedényét.  A negyedik nap a vizes edény helyett a gabona magokkal teli edényt tettem elé és bele dugtam a csőrét, gondoltam így talán enni fog. És lássatok csodát! Őrűlt módon kezdett enni, nagy boldogságomra. 
Ekkor jöttem rá, hogy szegénykém alig lát, azért nem evett eddig, mert nem találta a magokat.
Ma már jó erőben van, tud állni is és a magokat már ki kaparja a tálból . 
Búza, napraforgó, kukorica, borsó, sok finomság.  
Nagyon örülök, hogy nem pusztult el.
Gondoskodásra szorul, nem dobhatjuk ki.








Mai gyönyörűség.




Előtészta  készítése, sütés előtt 1-2 nappal
250 ml víz
250 gr Bl 55 liszt
20 g élesztő
Másnap reggel a öszeállítjuk a tésztát.
Előtészta +
520 ml víz (lehet kicsivel kevesebb, vagy több, a liszt minőségétől függően)
800 g BL55 liszt
200 g teljes kiőrlésű búza lisz
5 kávéskanál só (csapósan)
Elkészítés
Minden hozzávalót beteszek a kenyérdagasztó gépbe, s legalább 10 percig dagasztom. A jó tészta fényes, könnyen formázható, inkább kemény, mint puha, de rugalmas.
Kiteszem nem lisztezett deszkára a tésztát, átgyúrom párszor, majd sütőpapírral bélelt szakajtóba teszem, és kelesztem 30 percig.
Ismét kiborítom a nem lisztezett szakajtóból, átgyúrom, majd visszateszem a szakajtóba.
Duplájára kelesztem, ez 40-45 percet vesz igénybe, attól függően, hogy mennyire meleg helyen kel a tészta.
Kelesztés után kiborítom a deszkára, megkerekítem cipónak, és beleteszem az edénybe. Az edény aljára és a tészta tetejére sütőpapírt teszek, alá vizet spriccelek. Az edényben még kel a tészta 30 percig, ezután mintázom, és pengével bevágom.

2017. január 24., kedd

Miben süssünk kenyeret?

Jénaiban, tepsiben, tálban, bögrében, teflonban, cserépedényben, őzgerincformában, cserépben. 



















Csíráztatott gabona felhasználásával készített édes lepény.

Hát elkészűlt a várva várt csíramálénk. Mondhatom tökéletes lett. Élvezet volt nézni ahogy rotyogott a sütőben és időről időre pirosodott a teteje. Köszönöm Gabriella Hegedűsné Valkai, hogy segítettél! Ez az ősi csemege csodálatos és nem is annyira nehéz az elkészítése. Az illata pedig a tavaszi búza tábla, illatára emlékeztetetett, így tél közepén kimondottan jólesett. 
Sok tapasztalatot is szereztem például, vastagabb több rétegű ruhával kell letakarni, hogy ne érje fény és sötétebb helyre kell tenni.
Először tepsire raktam de rájöttem, hogy áll alatta a víz, ami nagyon nem jó. Rácsra tettem ruhát és arra terítettem a búzát. Kicsit nagy lett a tepsi mérete is de sajnos ez az egy magasabb szélű tepsim van és fogalmam sem volt mennyire rotyog sütéskor. Ja és sajnos leragadt a tepsi aljára elég rendesen, így ahogy az öregjeink, az asztal közepére tesszük és mindenki kanalaz a maga kedvére. Érdemes volt és fogok még sütni máskor is! Nagyon boldog vagyok!





Terike Atkáriné fényképe.

Terike Atkáriné fényképe.

Terike Atkáriné fényképe.

Terike Atkáriné fényképe.

Terike Atkáriné fényképe.

Terike Atkáriné fényképe.

Terike Atkáriné fényképe.

Terike Atkáriné fényképe.

Terike Atkáriné fényképe.

Terike Atkáriné fényképe.


2017. január 20., péntek

Cserepes szépség.


Ez a szépség tepsre borítva , villanysütőben sült.
. A sütőbe teszek be egy kicsi edénybe vizet párologtatni. 230 fokos forró előmelegített sütőbe teszem a tésztát és a vizet 25 percig hagyom a sütőben. Egy óra alatt sül meg. Én se előtte se utána nem vizezem le a kenyeret. 




2017. január 16., hétfő

Kalászos szépségeim.










Kürtőskalács, kukorica szárra csavarva.


Kukorica töréskor jött az ötlet,hogy sütök kürtős kalácsot. 
Nincs kalács sütő hengerem,de a kukorica szár adott volt. Nosza belevágtam. Tíz centis szárakat vágtam és jól megmostam. 
Nagyon izgultam, mert féltem,hogy rátapad a szárra a tészta. Ellenkezőleg történt mert gyönyörűen kilehetett csúsztatni a tésztából.
 Régen kaptam ezt a receptet amit eddig nem sütöttem meg.
 Szerintem nagyon jól sikerült és finom is. 
Nagyon örülök és várom haza a családom mert ők az igazi kritikusok, kalács témában!




3dl tej
 80-85 dkg liszt
 3 evőkanál kristálycukor 
1 kávéskanál só
 2 tojás
 2 tojássárgája
 8 dkg margarin 
4 dkg élesztő
 1 vaníliás cukor
 8-10 kanál kristálycukor a görgetéshez+ 1-2 vaníliás cukor
 Ízlés szerint lehet a cukorba diót, fahéjat tenni.
 Dagasztom és kelesztem. Mikor duplájára kelt, kiborítom a lisztezett deszkára és fél centi vékonyra nyújtom. A jól megmosott csutkaszárat bekenem olajjal és a tésztából kettő centis csíkokat vágok és feltekerem a csutkaszárra. Tenyeremmel a deszkán görgetem egy párszor és ismét körbe kenem olajjal, majd kristálycukorba hempergetem. A tepsibe téve is kelesztem 10-15 percig. Forró 180 fokos sütőbe teszem és pirosra sütöm.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...