2017. március 21., kedd

Kenyérsütés 108 levélváltással.

Niki kovászos kenyeret akar sütni és megkért, segítsek neki. Mivel nagy távolság van közöttünk, arra vállalkoztunk, hogy amikor szükséges írunk egymásnak. 108 levélváltás történt.
Azt hiszem sokaknak tanulságos lehet ha közzé teszem levelezésünket, hiszen azoknak nagy segítség akik bizonytalanok a kenyérsütésben, vagy most akarják kezdeni.
Igaz kis kudarc lett a végeredmény de azt is vállatuk, hiszen minden kezdet nehéz de nem adja fel Niki és ismét sütni fog! Kicsit hosszú ez a bejegyzés de akit érdekel az biztos végig olvassa!

Niki blogját itt találjátok!




Kedves Terike néni,
Elindítottam a kovászt ma, vasárnap délután, úgy hogy még a 24. óra alatt hazaérjek a munkából. (Pékségben sütök)
hát nem tudom hogy mennyi fok van nálunk, mindenesetre itt, a nappaliban elindulni el szoktak... de csak a második napon. Körülbelül megduplázódik, és amikor esik össze, akkor etetek rá, de utána nem él tovább, rendre kisimul... eltűnnek a kis buborékjai.
Üdvözlettel és köszönettel:

Most semmi baj ha nem nagyra nő és nincs buborék. Mikor haza értél, akkor etesd meg, 2 kanál liszt, 3 kanál víz. Jó kemény lesz de nam baj. Nem fog még nagyra növekedni de az sem baj. Ez a kovász a beindulás után szinte nem esik össze, mert kemény az állaga.
Esetleg mikor otthon vagy, tedd langyos vízre és hamarabb indul be. Váltogasd alatta a vizet.
 Írj ha a második etetésen túl vagy! 

------------------------------------------ Kedves Terike néni,
Most etettem meg a kovászt, hagyom itt a konyhában. Az illata kellemes rozsos volt, mintha duruzsolna. Emelkedni nem emelkedett ahogy Terike néni Te is mondtad.
Várom a továbbiakat.
Szép napot kívánok:
Nikoletta

Juj de jó!  A melegen biztos fog növekedni és ha estére duplájára nö, akkor etesd meg ismét.
3 kanál víz,3 kanál rozs liszt. Nem tudom mondtam-e, langyos vízzet adjál hozzá, akkor is hamarabb növekedik!
Ez lesz a második etetés.
Jó kemény ugye?

----------------------------------

Nem olyan nagyon kemény, de jobb az állaga mint amikkel eddig próbálkoztam. 
És ha olyankor éhezik meg amikor nem vagyok itthon?

Nem gond ha késel az etetéssel,  az sem baj ha visza esik, etetés után feléled majd.  Lényeg hogy ne legyen egyálltalán híg, amikor kikevered.
------------------------------------------------ Még nem látom hogy emelkedne... és ha a 2. Etetés csak a következő napon lesz?

Addig ne etesd, amíg nem emelkedett meg. Az sem baj ha a következő napon lesz.
 Az enyém is kicsit emelkedett az első etetés után. 
Feltétlen langyos vízzel csináld a következő etetést!  
-----------------------------------------------

Kedves Terike néni,
Ma hajnalra duplázódott  kovász, így hajnali 4-kor etettem meg. Persze visszaesett, de csak megemelkedetett mire hazaértem (15:10-körül). Igaz nem a duplájára, de emelkedett. 
Most megint megy a sütő, de azt hiszem meghagyom a konyhában már nincs olyan hideg, maximum be tudja várni, míg hazaérek. 
Most hogy legyen tovább? Apró bubis, de csak az üveg oldalán látható. A kovász teteje nedvesen csillogó.


Kedves Nikolett!
Nagyon örlükök a kovászodnak.
Akkor most ismét etesd meg, 3 kanál langyos víz, 3 kanál rozs liszt.
Holnapra biztos fog emelkedni!

-------------------------------------------------
. Vasárnap kevertem be, hétfőn tegnap etettem elsőnek ma hajnalban a második volt. Most jön majd a harmadik.

Most ilyen a 2. Etetés után. Ma  (kedd) Hajnal 4 óta ilyen lett. A gumi jelzi hogy mekkora volt a 2. Etetéskor.

A(z) 20170307_182503.jpg megjelenítése

  Szép bubis, szerintem nyugodnak etesd meg  jó langyos vízzel csináld!
(3. etetés) .
------------------------------------------
 Remélhetőleg többet fog már emelkedi holnapra!

Holnap várom a fotót is.
----------------------------------------------------
Kedves Terike néni,sajnos csak egy picit emelkedett... lehet az a baj, hogy nincs állandó meleg a konyhában? Nem főzök minden nap kb csak 2 naponta. Viszont nem látom hogy elhalt volna... de kevesebb a buborék.
Ilyen most:

A(z) 20170308_155018.jpg megjelenítése

Kedves Nikolett!
Bizony nagy baj, hogy nem melegen van a kovász , azért nem halad. Mindenesetre azt javaslom, hogy etesd meg ismét 3 evőkanál langyos víz 2 evőkanál rozs liszt 1 evökanál BL 55.liszt.  Próbálkozzunk a fehér lisztel is. A rozs liszted teljes kiőrlésű vagy a fehér rozs liszt? Azt tapasztalom, hogy teljeskiőrlésű jobban indul be.
Ha így sem megy semmire, akkor fel kell adni és ha melegszik az idő és a konyha, akkor kell ismét megpróbálni.
 Még egyszer csak etesd meg, hátha életre kel!
---------------------------------------------------

Teljeskiőrlésű rozsliszt RL-190. Az a baj, hogy nemnagyon fűtünk már... de most etetés után beviszem a nappaliba..
Szomorú leszek, ha ez is elhal... de akkor újra új kovász...

Reménykedjünk, de ha nem sikerül, akkor sem adjuk fel és próbálkozunk!
Vidd be a nappaliba és azonnal takard be alatta, felette jó sok pléddel, párnával a langyos víztől hátha jobban megtarja a meleget.
Szorítok neked és a kovászodnak!  Holnap várom a leved!

-----------------------------------------------------

De azzal mi van amikor van aki pedig évekig a hűtőben tartja.. állítólag. ?
Holnap megírom hogy alakulunk.
Köszönöm.

Jó reggelt kívánok,
Hajnal 4-re emelkedett picivel többet mint tegnap. Úgy érzem nem halott, csak több idő kellhet neki talán.. 
Ma, ha hazaértem lefotózom amennyiben érdemes lesz, és írok mindenképpen.
Szép napot kívánok:
Nikoletta

--------------------------------------------------------------

Lehet évekig tárolni de már a kész kovászt! 
A kovászt legalább 12x kell etetni, hogy aktív legyen és lehessen vele kenyeret sütni. 
Ezt kellene elérni és utána már lehet a hűtőben tartani, és csak akkor frissíteni amikor sütünk vele. A frissítés abból áll, hogy a sütéshez kiveszünk egy nagy kanállal az érett kovászból a maradékot megetetjük és mikor le áll a növekedése, akkor tesszük a hűtőbe. 

Várom és szorítok!
---------------------------------------------------------
Most ilyen (csüt., 15:21) ...

A(z) 20170309_152049.jpg megjelenítése


Hát nem sokat fejlődött de azért ismét etesd meg, jó langyos vízzel és azonnal csomagold be, és tedd langyos vízbe. 
Csak próbálkozzunk még, hátha életmagra kap!
--------------------------------------------------
Kedves Terike néni,
Most így állunk... nem tudom.. van még remény..? Lehet hogy csak nehezen indul..(?)
Mindenesetre fel nem adom.

A(z) 20170310_165157.jpg megjelenítése


Kedves Niki! 
Úgy látszik hogy él a kovász, tehát csak etessed tovább!  Ez az ötödik etetés lesz ugye?
Amit az üvegben látunk az már szerintem a visszaesés utáni állapot. 
Talán annyit változtass, hogy picit több vizet adj hozzá! Próbálkozzunk így is! 
Jól betakargattad?  Most ha megeteted, azonnal tedd langyos vízbe az üveget!
---------------------------------------------------------------
Igen, ez lesz az 5. Etetés. 3 kanál lisztet és most 4 vizet adok neki. Viszont ahogyan kevergetéskor felkenődik az üvegre attól maszatos.. sajnos. 
Mikortól kell levenni belőle? 
Most etetek rajta, és holnap jelentkezem amint hazaértem.

Az úgy jó lesz, 3 liszt 4 víz. 
Ha emelkedik holnapra is valamennyit, akkor a holnapi etetés előtt kell kivenni belőle.
Várlak holnap
---------------------------------------------------------
Kedves Terike néni,
Most értem haza (12:42), és ilyen szépek vagyunk, meg szagosak.
Fura mód kicsit mintha erősebb, ecetes illata lenne.. olyan acetonra emlékeztet... De ha halott lenne... nem nézne így ki, ugye?
A vonal az etetési mérce, felette az emelkedés.

A(z) 20170311_124131.jpg megjelenítése

A(z) 20170311_124157.jpg megjelenítése


Kedves Niki!
Ez már sokkal szebb, nagyon is él!
Most vegyél ki belőle egy jó nagy kanállal és etsed meg: 3 evőkanál langyos víz, kettő evőkanál rozsliszt és 1 evőkanál BL 55 liszt, Ha nincs otthon BL liszted akkor a harmadik kanál is rozs legyen. A buborékokat látván úgy nézem, hogy lágy a kovászod, ennél még keményebbre csináld! Kicsivel több lisztet adjál hozzá! Megálljon benne a kanál.  Tehát ez a 6. etetés.
De jó, mostmár reménykedhetünk! Tegyed langyos vízbe és ha otthon vagy akkor cserélgesd alatta vizet. Ha késő estére megemelkedik és le áll, akkor lehet a hetedik etetés!
----------------------------------------------------------
Kedves Terike néni, 
Először is jó reggelt kívánok, másodszor pedig:
A tegnapi etetés után rohamosan megugrottunk, vagy 2 cm-t az biztos. Vártam míg visszaesik a kovász, de ma hajnali 5-körül újra levettem belőle egy nagy kanállal és a visszamaradó nagyobb részt megetettem. De most, alig 3 óra után megint láton hogy jön, törekszik... 
Úgy látom ez a 4-5 etetés volt a kritikus pont...most már nem is melegvizezem, ki is takartam, hogy kicsit lassuljon... most így állunk: a jelzett vonal most is az etetéskor elkevert/lekevert magasság. Fent a maszat vonal, hogy meddig ment este. Még nem a visszaesése.. 
Most kitakartam. Ilyenek vagyunk:
A(z) 20170312_074858.jpg megjelenítése

Nagyon örülök, így már nagyon jó, szépen fejlődött! Csak rozzsal eteted?
Ha jó keményre eteted akkor szinte nem esik vissza, ha már le állt, akkor lehet ismét etetni, nem kell várni a visszaesésre.
Tehát már a nyolcadik etetés következik! De jó, úgy örülök!
---------------------------------------------------------------------
Igen csak rozzsal etetem. (RL-190, teljeskiőrlésű rozsliszttel)
Már nem olyan ,,szagos-acetonos-ecetes,, hanem savanykás, de nem bántóan -az illata (is).
Most jön majd a 9. Etetés, szerintem még ma.
Ha addig megy lejjebb pl. Reggel, amikor már nem leszek itthon, csak délután, addig sem lesz baja, ugye Terike néni?

Szerintem ha már megetetted, akkor lehet ma még egyszer etetni. Mindíg gumizzad a magasságát és akkor látható lesz, mikor áll le.
 Ha le állt, akkor máris etetheted!
Úgy látom a kilencedik etetés még belefér az üvegbe, de a tizedik előtt már ki kell venni belőle.
Nem lesz akkor sem baja, ha később eteted meg. 

-----------------------------------------------------------------------

Kedves Terike néni,
Most így nézünk ki, szinte számolni sem tudom, de ha minden igaz a 9. Etetés lesz ma.
Nagyon jól viselkedik ez a kovász, szépen erősödik. De sosem akar négyszerese lenni... az baj?
Ilyen most: éhesen.. :)

A(z) 20170313_153637.jpg megjelenítése

Nagyon örülök, mert szerintem is nagyon szép! 
Nem baj ha nem nő négyszeresére, lényeg, hogy szép erjedt.
Még bele fér az üvegbe egy etetés, de a tizedik előtt vegyél ki!
De szép, nagyon szorítok!
-------------------------------------------------------------------

Kedves Terike néni,
Most ilyen. Látszik hogy el van csendesülve... most etetem meg. Ez lesz a 10 ha jól számolom. Lehet azért sem négyszereződik meg mert teljeskiőrlésű és rozs?
Tehát ilyen most: 


 A(z) 20170314_154627.jpg megjelenítése

Nagyon szép, nem baj ha nem négyszereződik meg, nekem sem szokott és így is jó!
Igen ez a 10.
A tizedik után vegyél ki belőle

--------------------------------------------------
Kedves Terike néni,
Ma reggel/délelőtt így néz ki a kovász. Jön hamarosan a 11. Etetés. :

A(z) 20170315_104013.jpg megjelenítése


Kedves Niki!
Nagyon szép, lehet kivenni belőle és akkor már bele fér a két etetés.
Nemsokára sütheted a kenyeret. Nekem most van a sütőben a mai kenyér,
úgy készítettem, hogy az előző sütéskor vettem ki  só nélküli tésztát
(20 dkg) és ma ahhoz tettem a többi hozzávalót. Azt biztos olvastad,
hogy a 20 dkg tésztát bele kell tenni egy üvegbe, és a megdagasztott
tészta mellé rakni.és ha a behelyezett
mennyiség duplájára meg kelt vagy kicsit nagyobbra akkor lehet a
kenyerünket a sütőbe tenni.  Ez így tuti, csak az üveget kell figyelni!

-----------------------------------------------------------------

Igen Terike néni, ez az öregtészta. De akkor ehhez megy majd a kovász, amit akkor szedek le az üvegből? Tehát: víz, só, liszt plusz a kovász ÉS az öregtészta? 
Nemsokára etetem is, a 11. Alkalommal.

Ezt hívják kovászos öregtésztának. Ehez már nem kell kovászt tenni,
csak az előző sütéskor üvegbe félre tett tésztát kell használni.
Tehát, a 20 dkg kovászos öregtészta, víz, liszt, só és kész. Ebbe már
nem kell kovász sem, az öregtészta maga a kovász lesz.
-------------------------------------------------------
De akkor tulajdonképpen itt véget is tér majd a kis kovász szerepe, akit most nevelgetek?

Lehet sütni kovásszal, kovászos öregtésztával sőt még egszerre a kettővel is!
Én már mindhármat kipróbáltam, mindegyikkel finom lett a kenyér de a
legegyszerűbb ha kovászos öregtésztával sütünk. A régi öregek is így
sütöttek. Egyszer kell kovászt nevelni és onnan már könnyű a dolgunk.
Azonban van mindíg érett kovászom a hűtőbe és időközönként
felfrissítem, egy kanállal kiveszek a sütéshez a maradékot pedig
megetetem. Ha kovásszal sütünk, akkor csak frissíteni kell, mert egy
kanállal kiveszünk a sütéshez, a maradékot frissíteni és így
tovább.....
-----------------------------------------------------

Terike néni, megetettem a kovászt, és majd mielőtt elindulok hajnalban a munkába, akkor etetem meg az lesz a 12. Már kezd is növekedni..nagyon szépen erősödik. 
Azt honnan tudom hogy sütésre alkalmas-e? Az, hogy minden etetés után a duplájára emelkedik az már ezt jelenti?

Akkor lesz sütésre kész, mikor a 12. etetés után megemelkedik és le áll. Akkor lehet vele sütni, mikor a legaktívabb.
A maximum emelkedéskor a legaktívabb, akkor lehet vele sütni. Ha éhes a kovász akkor nem lehet vele sütni, mert savanyú lesz a kenyér.
--------------------------------------------------------
Jaj, és mára a legutolsó kérdésem, ha nem haragszol:
A 12. Etetés után ha NEM teszem be a hűtőbe, mert itt a konyhában hűvös van, majd télen pedig a szobában tartom és etetgetem, így is lehet életben tartani?

Nem kell a hűtőbe tenni, most én sem tartom hűtőben, hideg a kamra
nálunk is. Nyáron kell betenni.
 Nyáron ha sütni akarunk, akkor kivesszük a hűtőből, kiveszünk egy
kanál kovászt belőle és megetetjük a maradékot. Mikor teljesen
megemelkedett, ismét vissza tesszük a hűtőbe.
Írj bátran,segítek szívesen!

----------------------------------------------------------------
Nagyon szépen köszönöm a sok segítséget!! 
Holnap délután ismét jelentkezem. És akkor tehát szombatod ve lehet dagasztani az Első kovászos kenyeret. 
Első körben egy sima BL-80 kenyérrel fogok próbálkozni. Ha fél kg a liszt és fél kanál kovász akkor a só ízlés szerint és amennyi vizet felvesz? 
Ha majd csak holnap írsz Terike néni az sem baj, nem akarlak már most zavarni.

Nagyon szívesen, örömmel teszem!
--------------------------------------------------------------------
Ha szombaton akarod sütni, akkor pénteken késő este veszel ki egy jó
nagy kanál kovászt az üvegből és teszel hozzá 6 kanál vizet és 6 kanál
lisztet. Jól kikavarod és rázárod a tetőt. Reggelre szépen
megemelkedik és hozzá teszed a langyos vizet lisztet és a sót. Inkább
keményebb tészta legyen. Ja és vegyél el belőle 20 dekát, amit üvegbe
teszel. Akkor kell kivenni, mikor még nincs benne só! Majd utána
teszel bele sót.
3X 20 percenként átgyúrod és a harmaik gyúrás után bele teszed a sütőedénybe.
 A sütőedény mellé teszed az üveget és mikor duplájára, vagy tovább növekedett a tészta, akkor teszed be sülni. Én javaslom,
hogy így csináld, mert így biztos jó időpontban tesszed a sütőbe!
Nálam bő 3 óra alatt kelt meg a kenyér de ha hidegebb a konyha ez
lehet 4-5 óra is, vagy még több. Sütés előtt kell bevágni.
A következő sütést már az öregtésztával csinálod!


--------------------------------------------------------------------
Kedves Terike néni,
Így állunk az ,,utolsó ,, etetés előtt, mivel látom leállt a növekedése. 
Szombatig felírogatom az első kenyérrel kapcsolatos kérdéseimet. Ma kaptam kölcsönbe a munkahelyemről egy kis fél kilós cipóra való kelesztő kosarat. De otthon Anyu is szerzett egy (az már örök) kelesztő szakajtót vagy kis teknőt.. de az 1 kg-os kenyérhez. 
A fenti receptet Köszönöm szépen. Erre építem majd a többi kenyeret is.. vannak tervek.. 
Tehát a kovászka most:

A(z) 20170316_153411.jpg megjelenítése

Nagyon  szép, lehet etetni!
Akkor már van kelesztőd is, sütésre készen állsz.
 Alap receptnek ez nagyon jó amit küldtem, majd később variálhatod a liszteket is.
Írd össze kérdéseidet, nagyon szívesen segítek továbbra is! 
Várlak holnap!
----------------------------------------------------------
Kedves Terike néni, 
A 12. Etetés után ilyen. Már nem növekszik, lassan megéhezik..hacsak nem az már.
Kérdéseim lennének a vasárnapi sütés előtt (holnapi kovász kivét/feletetés előtt):
1. Lehet-e ,,költözetni,, a kovászt egyik üvegből a másikba?
2. Fehér kenyeret is lehet sütni rozskovásszal? (Valahol olvastam hogy fehéret búzakovásszal, rozskenyeret rozskovásszal..)
3. Minden kenyeret gőzös sütőben sütünk?
4. A kelesztődő kenyeret nem kell spriccelni vízzel csqk le van takarva, úgy pihen?
5. Meddig és hány fokon (kb) sütjük az egyes fajtákat?
És az utolsó az lenne, hogy a blogomon megìrhatom-e sikeres kenyér esetén a receptet.. de csak annyit írnék hogy egy aranyos kedves angyal nénitől a recept... (volt már pl. Hogy egy másik pékséget dicsérgettem a Facebook-on, és a főnök szólt hogy a konkurenciát ne dicsérgessem...) igaz nem most volt.. 
Köszönöm szépen előre is.
És a kovász most:

A(z) 20170317_151443.jpg megjelenítése

Kedves Nikolett!
 Gyönyörű a kovászod!
Lehet a kovászt költöztetni semmi baja nem lesz.
Én is rozskovásszal sütök fehér kenyeret de bármi más lisztel is lehet
párosítani!
Minden kenyérnek kell a gőz. Abban az esetben ha beborítjuk a
kenyeret, akkor elég neki annyi gőz ami az edényen belül keletkezik.
30 perc elég a gőzölésből ha tovább gőzöljük akkor meg fő a kenyér és
nem lesz finom.
Én nem spriccelem se előtte se utána. Ha jénaiban kelesztem akkor nem
teszem rá a tetőt csak résnyire, így kicsit szikkad a kenyér felszíne
és cserepesebb lesz. Az utolsó kenyeremnél próbáltam így és gyönyörű
lett!
A sütési idő általában egyforma, én mindig egy órán át sütöm, esetleg
ha kettő kilósnál több a mérete akkor egy óra húsz perc körül,.
van maghőmérőm és ha méréskor eléri a 97-98 fokot, akkor biztos
megsült a kenyér. Ja és előmelegített 230 fokon sütöm 40 percig, majd
210 fokon.
Nagyon szorítok neked, ügyes vagy, biztos sikerülni fog!
Gondolok rád vasárnap!

-------------------------------------------------------

Kedves Terike néni,
Ma nem küldök fotót, most nézem majd meg és etetem fel a kivett kovászt holnap reggelre.
Huhh... annyi minden kavarog a fejemben, hajnalban arra keltem hogy azon gondolkozom, hogy majd a dagasztást egy habkártya segítségével is fogom majd ... hajtogatni a tésztát, elszedni a lavór faláról.
Bevallom nagyon izgulok.
Holnap fogok jelentkezni reggel-délelőtt a pihenő tésztával.
Köszönöm még egyszer a sok tanácsot, bíztatást.
Szép napot kívánok,
Niki


Terike néni, miben süssem majd? Van ilyen régi tepsi.. zománcos. Kell bele papír? Most jutott eszembe...

------------------------------------------------

Kedves Niki!
Elhiszem hogy izgulsz, de ez így van jól ez viszi az embert mindig előre!
Nagyon izgulok én is, annyira szurkolok Neked, tudom mit érzel,
nagyon-de nagyon akarod!
Én is mindig nagyon izgultam elejében, de ma is lázban hoz egy-egy
kenyérsütés. Még a férjemnek is mondtam, ő is szorít neked!
Arra figyelj legjobban, hogy a tészta inkább kemény legyen, ne legyen lágy!
Holnap figyellek, ügyes legyél, hisz gondolatban tudod már mit kell
csinálni, csak meg kell valósítani!
Nagyon szívesen segítettem, segítek, örülök, hogy kitartó ember vagy,
kevés ilyen ember van ma.

Hogy biztonságban legyél itt a telefon számom és ha elakadsz valamiben
azonnal hívj!
 Itthon leszek nem zavarsz.

Jó a zománcos tepsi is!
Igen, kell sütőpapír, jó lenne ha szilikonos lenne mert arra nem ragad
rá a kenyér!
A hosszú kelesztési idő miatt leragadna a tepsiben ha nem lenne benne papír.
---------------------------------------
De a pékségben csak bevetik a kemencébe és ennyi... vagy ott más az egész, nagyüzemi helyen sütni..

Ja értem már.
 Most jut eszembe, ha tepsiben akarod sütni, akkor kelesztőben
keleszted és mikor meg kelt, akkor borítod a tepsire!

Igen, inkább így csináld ha tepsin akarod sütni!   Akkor még
fontosabb, hogy keményebb legyen a tészta!
----------------------------------------
És ha nem kel fel a kivett feletetett kovász? Akkor mit csináljak vele? Ez az utolsó mai kérdésem. :-)

Ne aggódj, reggelig biztos megemelkedik és jó lesz!
De ha véletlen mégsem, akkor reggel az érett kovászból veszel ki egy
nagy kanállal egy tiszta üvegbe és 6 kanál víz, 6 kanál liszt. Mikor
ez maximumra  felemelkedik akkor kezdheted vele a sütést. Tudod akkor
lehet vele sütni ha felemelkedik, mert ha már nagyon vissza esik és
éhes, akkor savanyú lesz a kenyér!

-----------------------------------------------------
Kedves Terike néni,
Kétszeresére emelkedett a kis feletetett kovász valóban, és mivel púposan jött fel (ahogy tudtam elegyengetni az üvegben), reggelre lement a púpja. A vizet azonnal felitta a liszt, nem lett ,,mancsos,, a tészta, hanem egy nagyon is izmos, kissé ragacsos lett. Kicsit alálisztezett deszkán próbáltam gyúrni. Most lesz majd az első átgyúrás az összedagasztás utáni pihentetés után.
Ilyen lett:

A(z) 20170319_072311.jpg megjelenítése

Bekapcsoltam a gépet, hogy megnézzelek!
Mondtam én, hogy fel jön szépen.
Úgy látom a tésztádhoz kell még egy kis liszt, mikor ismétled az
átgyúrást, szórj alá pici lisztet , mert a tészta felületének simának
kell lenni.Addig gyúrd, míg sima nem lesz, nem kell nagyon nyomni,
inkább csak görgetni és akkor sima lesz a felülete!
-----------------------------------------------------------

ezen a fotón jól lárható a tészta felszíne!

A(z) tea2.jpg megjelenítése



2. dagasztás: :-)
És ha majd a kivett tészta is emelkedik akkor lehet kisütni ugye?

A(z) 20170319_080328.jpg megjelenítése

❤Na így már jó! Takard be ruhával, úgy pihenjen!
Legalább kétszeresére kell emelkednie a tésztának, akkor bevágod a kenyér tetejét és be teszed a bepárásított, előmelegített sütőbe.
 230 fok.
A vizet vedd ki 25 perc után. Figyeljed, és ha nagyon pirul vedd kicsit lejjebb a hőfokot, 210-re

------------------------------------------------------------

De akkor most a só nélkül kivetthez kell igazodni? Annak még csak párás az üvege...

Igen, most az az óra. Soká indul be, de ne aggódj, bő három óra kell neki, hogy teljesen megemelkedjen. Egymás mellé tedd őket és ha bő kéteszerese, akkor tedd be sütni a kenyeret!
--------------------------------------------------------------
Tegyél az üvegre gumit és úgy követheted mindig az emelkedést!

én is sütök ma kenyeret, csinálom veled,
most volt a második átgyúrás..


. Most megint a radiátorra tettem őket.. persze minden szemem rajta.

de ne siettesd, nehogy túl melegen legyen mert az sem jó
A tied is sikerül, én tudom.

----------------------------------------------------------------
Köszönöm szépen. Igyekszem nagyon!
Levettem őket a radiátorról...

Terike néni, jelenleg (11:55) így állunk: elindult az öregtészta is, ketyeg az ,,óra,,. 
Majd ezzel az üveg kovászos öregtésztával mit kell csinálni? Csak vasárnap tudok kenyeret sütni, mert kifutnék az időből hétköznap...

A(z) 20170319_115154.jpg megjelenítése

Akkor minden rendben, várjuk az óracsörgést!
A következő kenyeret ezzel az öregtésztával sütöd, és ha mindig veszel
ki 20 dkg tésztát, az lesz a következő kenyeredbe a kovász!
Ha leállt a növekedése, mehet a hűtőbe és a jövő vasárnap felhasználod
kenyérsütésre ! Most már nagyon egyszerű lesz a kenyérsütés, hiszen az
öregtésztát használjuk kovásznak. Az anya kovászunkat is néha
használhatjuk, hogy frissüljön de hűtőben sokáig el áll. Az anya
kovász használata: este egy nagy kanál kovászt bele tenni egy üvegbe
és 6 kanál langyos víz 6 kanál liszt.
Ezt már megtanultad!
--------------------------------------------------------------
Akkor ezt az öregtésztát nem kell etetni csak kb 1 órával dagasztás előtt kiveszem a hűtőből, és a sótlan tésztához bedagasztom, majd  ismét kiveszek 20 dkg-t majd a sót beledagasztom a sütendő tésztába. 
Az anyakovászt pedig ha hűtőzném, akkor ott hogy kell etetni? Vagy nem baj ha kinn hagynám mint eddig.. és naponta etetem és örülök Neki? :-)


Nem kell etetni csak úgy ahogy írod, dagasztás előtt kivenni és a
sótlanhoz bedagasztod és így tovább, tovább!
Az anyakovászt is a hűtőbe kell tenni és azzal is kell néha sütni,
hogy ismét frissíteni lehessen.
Nincs értelme már etetgetni, mert már készen áll a sütésre. Ennyi volt
a kovász készítési folyamat, és most már lehet variálni a sütésekkel.
Pl. én most így sütök: az előző öregtészta, az este egy kanál kivett
anyakovászhoz 7 k. víz,7 kan. liszt . Ma reggel langyos vízzel
leöntöttem az az öregtésztás kovászt ás az anyakovászból készített
előtésztát, bele tettem a lisztet, kivettem 20 dkg és ment bele liszt,
só. Ezt azért így sütöm, mert nagyobb kenyeret akartam és az
öregtészta kevés lett volna hozzá. No ezt mondom, lehet variálni a
kovásszal a sütést.  Szerintem az én kenyeremet hamarosan lehet sütni,
----------------------------------------------------------


Mi így állunk, maga a tészta nem lett kétszerese szerintem.. de a felülete szikkadt már...
Az öregtészta pedig:

A(z) 20170319_134742.jpg megjelenítése

Nagyon szép az üvegben, szerintem egy jó fél óra múlva be teheted!

Be tetted már?
------------------------------------------------------------
Ki is vettem. 
Remélem nem lett rossz belül sem... rugalmas: ha megnyomom, visszaugrik. A ,,sztárfotó,, majd ha kihűlt, megszegem... az lesz a fő.. az alja megrepedt.. nem tudom lehet rosszul zártam le..


A(z) 20170319_152940.jpg megjelenítése



A(z) 20170319_152947.jpg megjelenítése



A(z) 20170319_153415.jpg megjelenítése

A színe is szép, az alja azért repedt meg, mert nem erősen nyomtad
mikor görgetted.  Görgetni kell és kőzben a jobb kezeddel erősebben
nyomni azt a részt ami az alaja lesz, hogy nyomódjanak össze a
rétegek. Nézd meg a videómat amin formázok!
Nagyon kiváncsi vagyok a bélzetére, biztos jó lesz! Kivártad hogy
szépen megkeljen, akkor jónak kell lennie!
Várom a fotót!

-----------------------------------------------
Valami gond van Terike néni... pedig felemelkedett... de valami nem stimmel. Egy hatamas lyuk keletkezett a közepén is, meg egy a tetején. :'-(
Valami nem jó... vagy csak sületlen? Ezt most még nem eszem fel a blogomra mert nem tetszik... jövő héten újra kell sutni. Gyakorolni kell Terike néni... ugye? Inkább sós.. nem érzem ki a kovász-ízt. Sóból szerintem nagyon csapottnak kell lennie annak a kávéskanál-adagoknak..


A(z) 20170319_163709.jpg megjelenítése

A(z) 20170319_163659.jpg megjelenítése




Kráteres... meg mintha sületlen lenne..

Várd meg amíg teljesen hideg lesz, más lesz még az íze is. A lyukak
azért lettek, mert nem nyomtad össze a tésztát görgetéskor. Jobban és
sokszor kell gyúrni, hogy ki menjen a levegő belőle. Levegő buborékok
maradtak a tészta rétegek között. Akkor kevesebb sót tegyél, ha úgy
szeretiket!
és bizony gyakorolni kell, minden kenyérsütéskor tapasztalatot szertünk.
Mennyi ideig sütötted? Én úgy nézem meg van sülve. Össze húzta a kés
mikor vágtad, azért kell teljesen hidegen szelni.
Remélem ehető!


még langyos a belseje?
---------------------------------------------------------------
Egy nagyon picikét. Lehet kevesebb sót teszek bele majd csak 4 sapott kávéskanalat.. most volt azt hiszem ami púpozott volt kicsit. De az a nagy lyuk...  zavar. Meg nem ropogós a héja. Kb 50 pervig sült 30 után kivettem a vizet lejjebb meg a hőt.


Ez is körülbelül olyan akkor. :-)) sajnos ez is sokat kelt.. csak hétvégén tudom újra sütni... de addigra a tapasztalatok le fognak ülepedni. Sűrű a bélzet vékony a héj. Ez normális ennél a fajtánál?

Pedig szép szine van, szerintem meg van sülve, csak várd meg, hogy
kihűljön, más lesz az íze is és a ropogóssága is.
Máskor 25 perc után vedd ki a vizet és összességében süljön egy órahosszáig.

mennyi ideig kelt?  Nem kellene sűrűnek lenni, sőt a kérge is
vastagabb szokott lenni. szerintem  több ideig kellett volna sütni!
Sikerült azonnal átfordítani a tepsire? mert van hogy akkor összeesik
a tészta. Én azért nem szeretem tepsin sütni, mert sokkal több
hibaforrás van. Próbáld ki jénaiban, vagy tálban, beborítva.
-----------------------------------------------------
Vagy 5 órát biztosan kelt. Az öregtészta az üvegben, az volt a mércéje.
Szerintem is sülhetett volna még 10 percig... ez kb 50 perces. Megláttam a héja színét kivettem, kopogtam az alján, és le is zártam a sütőt.. hogy szerintem kész.

Egyből kijött, nem ragadt a rongyra... jól beliszteztem..a rongyot úgy tettem a kosárba.
---------------------------------------------
Az üvegben kétszeresére kelt a tészta? Meg ez attól is függ, hogy
mennyire van meleg, lehet 3 lehet 5 óra is. Sőt ha hideg van lehet 6-7
óra is a kelési idő.  Igen, szerintem is sülhetett volna még,
ropogósabb lenne a hélya is.
Most jegyezd meg meddig ért az üvegben a tészta és legközelebb hamarabb tedd be.
Tehát vegyük sorba a hibákat amiket legközelebb már tudol korrigálni:
A kelesztést rövidebb ideig kell végezni.
Jóbban kell nyomkodni átgyúráskor, jól ki kell nyomkodni a levegőt belőle.
A sütőben 25 percig legyen a víz és legalább 10-15 percel legyen
hosszabb a sütési idő.
Jó erősen kell megsütni.

Nagyon sajnállak de sajnos nem egyszerű kenyeret sütni de gyakorlással
mindent el lehet érni!
Tudom nem adod fel ez a sütés volt amitől tapasztalatokat kaptál.
Minden liszt, minden kovász más, ezért hiába van jó recept, nem bizos,
hogy ugyan olyan lesz a kenyér.
Én örülök így is, hiszen ez a kis kudarc erősít meg abban, hogy
csinálni kell és nem feladni!
Én is göröngyös utakon jártam amíg eddig eljutottam de soha nem adtam fel.
Már ennél jobban nem tudlak segíteni, nagyon akartam, hogy sikerüljön!

Bár közelebb lennél hozzám!
-----------------------------------------------
Igen sajnos Budapest...
Már nem sajnálom annyira, tanulókenyérnek jó volt, ez biztos. Mint az is, hogy meg fogom sütni. Most hogy egy hét múlva sütöm csak újra, leülepednek a tapasztalatok, ez biztos... Persze akkor is el lehet csúszni.
Az üvegben majdnem a kétszerese volt. Fodrozódott mint egy csipke.

de ehető ugye?
------------------------------------------------------
Nekem nagyon sós, de ehető persze. Majd egy kis natúr sonkával sajtkrémmel meg zöldségekkel is jobb lesz. :-) 
Nagyon szépen köszönöm a segítséget az eddigieket (is), egyedül nem indult volna el a kovász. Hiszen ha az nem Él, sosem lesz kenyér. 
Most már szinte örülök is hogy nem sikerült, hajlamos vagyok hogy beképzelt lennék utána. Ez így jobb hogy azonnal kijöttek a hibák.

Kedves Terike néni, 
Lemúlt a kenyér. Új hét, új esély. 
A hűtőben látom csendesül az Anyakovász is, és az öregtészta is. Csökkennek a buborékok. Elsimul, alszik. 
Kicsit aggódom értük... 
Hűtőben van az Anya, elmúlt az izgalom, hogy felerősödjön... most új izgalom van: fel lehet-e majd ,,ébreszeni,,. Kell-e legalább heti egyszer etetni?
---------------------------------------------------
Nagyon tetszik ez a mondatod: Most már szinte örülök is hogy nem sikerült, hajlamos vagyok hogy beképzelt lennék utána.😉
Bizony nagyon izgalmas volt a múlt heted, de sok tapasztalatot szereztél és a következő sütés már remélhetőleg nagyobb siker lesz!
Ne aggódj értük, felfognak éledni!
Nem kell etetni, semmi baja nem lesz, én már három hónaposat is felélesztettem. Az öregtésztának sem lesz baja, jól fog működni.
Tudd, hogy itt vagyok és ha bármijen kérdésed van, csak írj!
Most, hogy van egy kis szünet a kenyérsütésig, szeretnék rólad kicsit többet tudni, írj pár sort magadról!
Persze ha időd engedi. 

Hát ennyi volt és vasárnap ismét süt Niki. Sikerülnie kell, mert annyira szeretné! 
Biztos lesz még jó pár levélváltás a cél érdekében!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...