2015. december 31., csütörtök

BUÉK mindenkinek! Szilveszteri kenyerünk.

Peregnek a percek,
órák és napok.
Te hozod nekünk
a nevető napot,
vidám hóvirágot,
lila ibolyát -
s újra hallhatjuk
a madarak dalát.
Osvát Erzsébet 




2015. december 23., szerda

Szánter blogja.: Kalács állatok. 30 fotó.

Szánter blogja.: Kalács állatok. 30 fotó.

Ezt nem kellene megmutatni...

Ezt nem kellene megmutatni de Micó nagyon kíváncsi volt és mindenképpen megakarta nézni mi zajlik az asztalon.
Bizony én megengedtem, hogy szemrevételezze és nem bántam meg, mert aranyosan, érdeklődve sokáig nézegette az alkotásaimat!

Szép cserepes.



Nálunk a karácsony.


Bár mi a legszolidabban ünnepelünk, időben tervezünk és gyorsan megvalósítunk!
 Most is így történt a karácsonyi készületekkel, szerda 23.-a és nyugodtan ülök le írni pár sort hiszen mindent elvégeztem, sütöttem bejglit, diós mákos kifliket, kukorica görhét, nápolyi lapot töltöttem be.
A krémes lapok is betöltésre várnak, holnap készítem el a krémet, hogy friss legyen.
A töltött káposzta most lett kész, a próbaevés is meg volt, nagyon finom lett. A káposztát ismerőstől vettem, amit maga savanyított és csodálatosan érlelt! Lesz orja leves, sült pulyka comb, hurka kolbász.
Amíg főtt a töltött káposzta addig diót törtem, kedves barátaimnak karácsonyi ajándék lesz, szaloncukor formára csomagoltam be. Közlöm velük, hogy most kézimunkát kapnak tőlem.
Ugyebár ez is kézimunka, hiszen a két kezemmel törtem a diót!
Holnap este várjuk a gyerekeinket és csendesen ünnepelünk.
Mint már írtam, szolidan ünnepelünk mert nálunk a szeretet az év minden napjára jut , így karácsonykor is annyi jut belőle mint a többi napra!
 Ajándékozni akkor szoktunk ha szükségünk van valamire és nem karácsonyi parancs szóra.
Nálunk nincs őrült ünnep előtti vásárlás, hiszen minden a megszokott rendjén működik és mindent időben megvásárolunk.

Nem kell betartani amit mondanak: vásárolj, vásárolj, vásárolj, költs, nyaralj! 
Az élet attól lesz biztonságos ha tervezünk és takarékoskodunk!
Minket még a takarékoskodásra tanítottak, nem is rosszul! 

Apósom szavai csengenek fülembe pedig 43 évvel ezelőtt mondta!
 Minden jövedelemből tegyetek el tartalékot, ha  száz forintod van, abból is tegyél el öt forintot!
Ne költs, takarékoskodj!
Mennyire igaza volt apósomnak, bár ma is sokan megtehetnék de a rádió TV azt harsogja: költsd a pénzed és vásárolj!
 És az emberek csak vásárolnak, vásárolnak, vásárolnak.
 Jaj kicsit elkanyarodtam az ünnepektől!

Ma a nap csodásan ragyog, és így ünnep előtt a legfontosabbat kívánom mindenkinek!
Legyetek egészségesek, hiszen a leges-legfontosabb ez! 
Legyetek boldogok, szeressétek egymást és ne gyűlölködjetek!
2016 legyen félelem mentes év és igyekezzünk a szeretetet egymás felé sugarazni, hisz ha elmúlik a szeretet akkor ez a beteg világ sem fog felgyógyulni!

Boldog Új Évet kívánok minden kedves ismerős és ismeretlen embernek!
Ja! És szeressétek nagyon az állatokat is!



Egy csokorban!




2015. december 14., hétfő

Láncszemfonásos karácsonyi meglepetés kenyér.

Ki kellett próbálnom kenyértésztából is ezt a gyönyörű fonást! Nagyon szépen megtartotta a formáját, nem dőlt el. A fázisfotók alapján könnyen elkészíthető, kenyér és kalács tésztából is! 
Dísze lehet az ünnepi asztalnak!

Vajas kenyér tészta:
230 g előtészta
250ml víz
30 g vaj
4 kk. só
1 ek porcukor
550 g liszt.(lehet kicsivel több vagy kevesebb)














 

2015. december 13., vasárnap

Egy szálból fonott kenyér


. Most sütöttem először, kicsit megdögönyöztem a tésztát mire rájöttem a mottójára! Azt gondoltam nem is lesz szép de íme gyönyörű lett!

Görhe, ahogy én csinálom.

Omlós, pogácsa alakúra sütött kukoricatészta.


Hozzávalók:
2dl forralt tej
1dl cukor
2dl kukorica dara

1dl étolaj
2 egész tojás
1 sütőpor
2dl liszt
1 vaníliás cukor (el is maradhat)

Legalább egy éjjelen át dagadni kell a kukoricadarának, ezért sütés előtti estén a cukorral megízesített forralt tejbe kell kavarni a darát.  
Reggel nagyon habosra kavarni a kettő tojást egy kanálnyi cukorral, majd hozzá adagolni az olajat és végül a sütőporos lisztel együtt az esti ázott darához adni és fakanállal nagyon jól összedolgozni, kikeverni a tésztát. 
Kicsit folyékony állagú a tészta de nem kell megijedni, mert sütéskor dagadni fog!
Most pedig ismét a dagadás ideje, egy órán át hagyni kell a tésztát az edénybe és jöhet a kanalazás!
Egy bő evőkanállal csorgatok a sütőpapírra és hagyom kicsit szétterülni. Elég lapos lesz de sütés közben kicsit felemelkedik és szép fényes kérge lesz. Mikor mind a tepsiben van, kristálycukorral megszórom a tetejét.
180 fokos sütőbe teszem és addig sütöm, míg alol felül szép piros lesz. 
Isteni finom, igazán a régi időket emlékezteti ez a kiváló finomság!
.

Egy kis segítség!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...