2014. október 24., péntek

Rózsa kalács, születésnapra.





200 ml langyos tej
3 evőkanál cukor
1 tk só
50 g puha vaj
2 tojás sárga
100 g joghurt
600 g liszt
20g élesztő
+ 1 tojás a kenéshez

2014. október 22., szerda

Szánter házi kenyér.


Hozzávalók:
600 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
1300 g BL55 liszt
7 kávéskanál só (csapósan)
1 evőkanál porcukor
 + 12 órás kovász

12 órás elő-tészta receptje:

300 ml víz
300 g liszt
2 evőkanál olaj ( kihagyható)
20 g élesztő
A 12 órás kovász készítése, sütés előtti napon.

 Egy tálban fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára kell keverni.  
Beborítani, letakarni, hogy ne cserepesedjen meg a teteje.

A kenyér összeállítása.
Minden hozzávalót egy dagasztótálba teszek, és addig dagasztom, amíg szép fényes, hólyagos nem lesz, (nem szabad, hogy ragadós legyen) könnyen formázható, inkább kemény, rugalmas tésztává váljon.
Dagasztás után már nem szabad lisztezni.
Szakajtóban hagyom kelni 30 percig, majd ismét kiborítom a szakajtóból a deszkára,(nem lisztezem a deszkát), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.
A tészta 40-45 perc alatt, 25 fokos hőmérsékleten duplájára kel.
A kelesztési idő után, megkerekítem cipónak és teszem a sütőedénybe, majd 15-20 perc után mintázom, cipónak bevágom, éles pengével.
Tálat-tállal beborítva, megvizezett edényben, sütőpapírral bélelve, 230 fokos forró, villanysütőben,(gázsütőben, vagy sparheltben) sütöm.
40 percig sül beborítva, majd fedő nélkül a szép piros szín eléréséig kell sütni,
erős, arany barnára. A sütőből kivéve rácsra teszem és lespriccelem vízzel.

2014. október 20., hétfő

Holnap Rómába utazik!




Kakaós tekercs, kreatívan.


Bicikli túra és levélgyűjtés.

 Ma is biciklizni voltunk, Kapásfalu és Tíbortelepi út.
Őszi színekben pompázik a határ.
Természetesen színes leveleket is gyűjtöttünk. Az egyik háztól kijött egy cuki kutya Ő is kapott egy darabka sütit és megkértük ne harapjon meg minket!
A nap sugarában pillangók repkedtek, egy megpihent a biciklimen.
Nagyon jól éreztük magunkat e csodás őszi napon!




2014. október 16., csütörtök

Szánter blogja.: Kreatív zsemle.

Szánter blogja.: Kreatív zsemle.

 

Szánter blogja.: Csodás cipócska.

 















                                                                Szánter blogja.: Csodás cipócska.


   

Szánter blogja.: Kenyér február 26

Szánter blogja.: Kenyér február 26



 

Szánter blogja.: Levélmintás kenyér.

Szánter blogja.: Levélmintás kenyér.: 510 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!) 6 kávéskanál só (csapósan) 2 evőkanál ...



 

Kakaós szívek.








Veknit sütöttem tepsiben.







Nem annyira látványos de isteni finom!

 Fehér és Tönkölybúzás kenyér. Holnap hozom a receptet is, nagyon egyszerű, érdemes megsütni!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...